top of page

Hoe Natuurhuisje sustainable storytelling toepast in de bejubelde campagnes

Bijgewerkt op: 6 feb.

Vorig jaar lanceerde Natuurhuisje hun nieuwe merkidentiteit met een inmiddels geprezen campagneleus: "niet vliegen, wel landen." De campagne werd vol lof ontvangen en dit jaar kwam het duurzame boekingsbedrijf weer met een sterke tagline: "Niet online, wel verbonden". De campagnes ontvingen niet alleen een hoop publiciteit, maar het leverde ook iets anders op.


Door Talita Kalloe


In de Natuurhuisje campagnes "Niet Vliegen, Wel Landen" en "Niet Online, Wel Verbonden" draait het allemaal om de kracht van de natuur als een bevrijdend alternatief voor het hectische dagelijkse leven. De natuur is niet alleen rustgevend, maar ook helend. De campagnes benadrukken de overvloedige voordelen die de natuur te bieden heeft, en geven tegelijkertijd een subtiele knipoog naar actuele maatschappelijke kwesties die vaak negatieve effecten hebben. In een tijdperk waarin schermen ons leven domineren, gelooft Natuurhuisje sterk in de magie van een digitale detox.


"Niet Vliegen, Wel Landen", stimuleert om dichtbij huis te genieten van dat wat de natuur te bieden heeft. "Niet Online, Wel Verbonden" spoort mensen aan om even afstand te nemen van het digitale leven, zichzelf onder te dompelen in de natuur en opnieuw verbinding te maken met de omgeving, zichzelf en de medemensen. Beide campagnes gaan verder dan een oppervlakkige boodschap; het is een stap in de richting van een gezondere, meer verbonden levensstijl, met de natuur als het ultieme tegengif voor de uitdagingen van het moderne leven. Ik interviewde Dick Vulto - CEO van Natuurhuisje - over het succes van de campagne. En over de rol van sustainable storytelling hierin.


"Het vertellen van authentieke verhalen over duurzaamheid en natuurbehoud heeft niet alleen onze groei gestimuleerd, maar heeft ons ook geholpen om een gemeenschap te vormen" - Dick Vulto - ceo Natuurhuisje





Ha Dick, de campagne met de leus “Niet vliegen, wel landen” in samenwerking met The Gardeners gooide zowel nationaal als internationaal hoge ogen. Vanuit welke waarden is deze campagne tot stand gekomen?


"De campagne is bedacht omdat we geloven in rust en ontspanning. Hiermee zeggen we: "Neem even de tijd om tot rust te komen en geniet van de natuur." We vinden het belangrijk om ook aan het milieu te denken. Dus, in plaats van snel en gestrest te leven - wat we symboliseren met 'vliegen' - willen we mensen aanmoedigen om bewust te kiezen voor een meer ontspannen levensstijl en duurzamere keuzes te maken, ook als ze op vakantie gaan.


Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, willen we ook dat mensen nadenken over andere manieren om van een fijne vakantie te genieten, zonder meteen het vliegtuig te nemen. Door te laten zien hoe mooi en rustig natuurlijke plekken dichtbij huis zijn, willen we mensen inspireren om duurzamere keuzes te maken. De campagne is bedoeld om een gesprek op gang te brengen over duurzamere alternatieven voor vakantie. En om mensen bewust te maken dat het vakantiegevoel dichterbij is dan je denkt."





Met succes, kunnen we wel zeggen. Wat is de impact geweest van deze campagne?

"De campagne heeft veel positieve media-aandacht gekregen en een impact groei van bijna 20% gegenereerd. Het toont aan dat consumenten deze waarden en duurzame keuzes waarderen. Daarnaast is onze naamsbekendheid gestegen naar 42% in Nederland. Gasten zien ons met name als een duurzame vakantie aanbieder en om die reden weten ze ons ook te vinden."


Wat is jullie graadmeter voor dit succes?

"Wij meten ons succes aan de impact die wij maken op natuurbehoud en tot onze vreugde groeit dit structureel door. Met een deel van onze omzet, die we dit jaar verhoogd hebben van 2% naar 3,5%, steunen we lokale natuurprojecten. Tot nu toe hebben we vanaf augustus 2020 bijna vierhonderdduizend euro gedoneerd, met als doel €1 miljoen voor augustus 2025."


Natuurlijk heeft het aanpassen van je aanbod impact op je omzet, maar in ons geval heeft dit ook een positief effect gehad - Dick Vulto - CEO Natuurhuisje

Vorig jaar maakten jullie ook bekend dat Natuurhuisje geen intercontinentale bestemmingen meer aanbiedt - bestemmingen waar je het vliegtuig voor moet pakken. Een statement dat helemaal in lijn is met jullie waarden. Maar begrepen mensen dit ook?

"Het gaf natuurlijk ook wel verbazing, omdat het binnen onze branche vreemd is om je aanbod te verkleinen in plaats van te vergroten. Maar voor ons was het een no brainer om geen intercontinentale bestemmingen meer aan te bieden op ons platform. Uiteindelijk reageerden de meeste mensen overwegend positief op dit besluit en konden ze vooral waarderen dat we een leidende rol op ons nemen in het verduurzamen van de toeristische sector. Mensen noemden het "dapper" en "een belangrijk statement", dat bevestigde vooral ons geloof dat de weg naar een duurzame toekomst niet alleen noodzakelijk is, maar ook door onze gemeenschap wordt omarmd."


Ook een moedige keuze, want het heeft ongetwijfeld ook impact gehad op de omzet.

"Natuurlijk heeft het aanpassen van je aanbod impact op je omzet, maar in ons geval heeft dit ook een positief effect gehad. Onze primaire focus ligt altijd al op het aanbieden van bestemmingen die dichtbij en toegankelijk zijn zonder vliegverkeer, dus intercontinentale bestemmingen waren al geen groot deel van de omzet. Daarmee was het een verlies die we konden dragen.


Het was vooral een beslissing die volledig in lijn lag met onze missie en waarden. We hadden er vertrouwen in dat het onze positie als een duurzaam georiënteerd bedrijf alleen maar zou versterken. En dat bleek dus ook zo te zijn. Juist door niet alleen te praten over verandering maar daarin zelf ook een voorbeeldrol aan te nemen, zien we dat de boekingen in de periode erna zelfs zijn gestegen."


Sustainable storytelling is een fundamenteel onderdeel geweest van jullie strategie. Kun je stellen dat mede hierdoor de campagnes ook zo succesvol zijn geweest?

"Absoluut, de inzet van sustainable storytelling heeft significant bijgedragen aan ons succes. Deze benadering heeft ons geholpen om een sterke band op te bouwen met onze gasten, verhuurders en ambassadeurs, die steeds meer waarde hechten aan transparantie en eerlijkheid van bedrijven.


Onze toewijding aan het vertellen van authentieke verhalen over duurzaamheid en natuurbehoud heeft niet alleen onze groei gestimuleerd, maar heeft ons ook geholpen om een gemeenschap te vormen van gelijkgestemde individuen en partners die onze visie delen en ondersteunen. Dit heeft een cruciale rol gespeeld in het versterken van ons merk en het uitbreiden van onze invloed. Uiteindelijk profiteert de natuur hiervan en dat is waar het voor ons om gaat."


Over Natuurhuisje

Natuurhuisje werd in 2009 opgericht door de broers Tim en Luuk van Oerle. Beiden fanatieke vogelaars en natuurliefhebbers. Vanuit deze passie hebben zij ook dit bedrijf opgericht. Toen ze op zoek waren naar een vakantiehuisje in de natuur konden ze deze nergens vinden. Dit gaf hen het idee voor het eigen platform Natuurhuisje. De liefde voor de natuur zit al in het DNA van het bedrijf, in de afgelopen jaar is deze missie aangescherpt, met een rebranding. Het bedrijf is in de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, met een groeispurt tijdens de Corona-periode. Dick Vulto is sinds 2021 CEO van het bedrijf.




 






PRE-ORDER Sustainable Storytelling - het boek

In juni komt mijn boek Sustainable Storytelling uit. In dit boek leer je hoe je vanuit een zuivere intentie een authentiek, geloofwaardig en helder verhaal vertelt over duurzaamheid. Ik leer je wat sustainable storytelling is en hoe je dit toepast. Maar ook hoe je kunt voorkomen dat je onbewust misleidende duurzaamheidsclaims maakt. De pre-order staat nu live.

















52 weergaven0 opmerkingen
bottom of page